woensdag 24 juni 2015

Anne ontmoet Harry Goldberg aka Hello Silberberg

Vandaag staat Harry Goldberg Anne op te wachten om samen van en naar school te lopen. Harry is drie jaar ouder en zionist. Hij heeft een vriendin Fanny die hij aan de kant zet omdat ze zo saai is. Anne ontmoet later Harry's grootouders die Anne te jong vinden voor hun kleinzoon. Harry gaat ook op bezoek bij de familie Frank en brengt Anne tot ergernis van Otto Frank te laat thuis. Later zal Anne haar dagboek toevertrouwen dat ze niet verliefd is op Harry.

Harry staat niet veel later op de stoep bij de Franks op het Merwedeplein, maar ze doen niet meer open. Ze gaan onderduiken.

Harry Goldberg (eigenlijk Helmuth Silberberg) woont bij zijn grootouders in Amsterdam, omdat het neutrale Nederland veiliger voor hem is. Zijn grootvader noemt hem Hello in plaats van Helmuth. In 44 wordt hij weer verenigd met zijn Duitse ouders in Belgiƫ. Daar wordt de familie bevrijd, uitgerekend op de dag dat Anne met de laatste trein uit Westerbork vertrekt naar Auschwitz. Harry, Helmuth, Hello migreert na de oorlog naar de VS. Daar wordt hij dan weer Ed Silberberg genoemd.
Naar Vandaag in het Achterhuis