woensdag 20 mei 2015

Voetbal in literaire fictie

Hard Gras heeft zich nooit geafficheerd als literair. Daarom is het wel bijzonder dat het boek Het beste uit Hard Gras vrij veel fictie bevat. En het allerbeste verhaal gaat eigenlijk niet over voetbal: Honky Tonk Bomber van Thomése. Ik breng ook graag een roman onder de aandacht waarin wel veel gevoetbald wordt: A Kestrel for a Knave van Barry Hines (1964). 

Maar eerst De laatste Nederlandse man van Jan Tetteroo. Wat heeft de verdwijning van een jong meisje in Amsterdam in 1939 te maken met de interland Nerderland-Duitsland in 1935? Krijgen we wel echt antwoord op deze vraag? Een messcherpe historische roman ook voor wie niet van voetbal houdt!

Honky Tonk Bomber
Gerd Muller raakte zoals het een goede spits betaamt na zijn carrière als voetballer aan de drank. In Honky Tonk Bomber bevindt Muller zich in zijn ondergoed op de brandtrap van zijn Amerikaanse hotel. Laveloos uiteraard. Het hotelpersoneel weet niet zo goed raad met deze dronken buitenlander. Eenmaal weer aangekleed gaat de voormalige Duitse spits opnieuw op zoek naar drank. In zijn auto en later in de Lederhosen Bar. Hij wordt buiten gesmeten. Muller is tegenwoordig van de drank af en weer actief als jeugdtrainer.

A Kestrel for a Knave
Billy is een aardige maar sociaal niet zo vaardige jongen. Zo'n jongen die je niet uitkiest voor je team. Maar hij moet wel. En dan ook nog op doel. De verveling van de keeper is meesterlijk beschreven in de roman A Kestrel for a Knave. Het loopt slecht af met de keeper. Ze zetten hem onder de koude douche en hij kan niet wegkomen. Ook de leraar treitert mee. En een handdoek is er ook al niet. Voor sommige lezers een feest van herkenning. Het boek is verfilmd onder de titel Kes. De voetbalwedstrijd kun je hier apart zien.