zondag 19 april 2015

De beste sportverhalen uit de literatuur

Heel veel befaamde schrijvers hebben sportfictie geschreven. Ik heb voor deze Week van het Sportboek wat lijstjes met aanraders gemaakt (wat het beste is maak je natuurlijk zelf uit). Ik begin vandaag met de buitenlands sportverhalen.

The Croxley Master van Arthur Conan Doyle. Ondertitel: a great tale of the prize ring.
Je kent de schrijver van zijn boeken over Sherlock Holmes. Conan Doyle was ook een schrijver van verhalen en novelles. The Croxley Master is de geschiedenis van de medisch assistent Robert Montgomery die geen geld heeft om zijn studie geneeskunde af te maken. Hij laat zich verleiden tot een prijsgevecht tegen een befaamde maar al wat oudere boksmeester. Montgomery gaat knock-out maar wint ook het prijzengeld. Een vertaling kun je bij mij verkrijgen.
The Great Frost uit Orlando van Virginia Woolf.  Verschenen in  Zwart IJs als De grote vorst.
Een sullige edelman raakt tot over zijn oren verliefd op een Russische prinses tijdens de grote vorst. De Theems is een meter dik bevroren en onze edelman genaamd Orlando schaatst met zijn grote liefde enkele dagen over de rivier. Totdat het gaat dooien en de rivier in een kolkende massa ijsschotsen verandert en de grote liefde het zeegat uit vaart.
The eighty-yard Run van Irwin Shaw
Wat gebeurt er met de sportman als de schijnwerpers uitgaan, als de jeugd niet meer weet wie je was, als de whiskey onder handbereik staat en je het echte leven moet gaan leven? Het gaat met vallen en opstaan.
The Loneliness of the Long Distance Runner van Alan Sillitoe
Sillitoe behoort tot de Angry Young Men die via de kunst kritiek gaven op de klassenmaatschappij. In dit verhaal moet Colin, een kruimeldief de eer van het heropvoedingsinstituut redden. De directeur van Borstal is er alles aan gelegen om de crosscountry-loop te winnen van het nabijgelegen elitaire jongensinternaat. Colin kan de wedloop met twee vingers in zijn neus winnen, maar besluit vlak voor de finish om te verliezen. Hij heeft niks aan een zege. De gehele samenleving is voor hem een gevangenis.
Mr. Frisbie van Ring Lardner
Ik zou diverse sportverhalen van Lardner op de lijst kunnen zetten: boksen, honkbal en golf. Golf dan maar: Mr. Frisbee is een man die een privé-golfbaan heeft en een caddie in dienst. Via spelbedrog krijgt deze caddie steeds meer invloed op het gezinsleven van zijn baas. Allemaal met de beste, hilarische bedoelingen natuurlijk.

Morgen mijn lijst met aanraders buitenlandse romans. Daarna Nederland. 

Al het essay gedownload? www.maxdohle.nl/sportinliteratuur.pdf