dinsdag 21 april 2015

De beste sportromans uit de literatuur

Gisteren heb ik de buitenlandse sportverhalen besproken. Vandaag de romans. De dagen daarna bespreek ik de romans en verhalen uit Nederland.

Wat zijn de aanraders in de buitenlandse romans? In volgorde van verschijning:

The Natural/De favoriet van Bernard Malamud (1952)
De sportloopbaan van honkbaltalent Hobbs wordt gedwarsboomd door een vrouw die Hobbs om mysterieuze redenen neerschiet bij zijn hotel. Dat wil zeggen, de dame lijkt geobsedeerd door het neerschieten van honkballers. De roman maakt een sprong van 15 jaar. Als Hobbs jaren later een wedstrijd verkoopt is het definitief het einde van zijn carrière.

This Sporting Life van David Storey (1960)
Een rugbyspeler, op het veld een held maar in het dagelijks leven mislukt eigenlijk alles wat hij onderneemt. De man is een onbehouwen homofobe vrouwenhater. Uiteindelijk verlaat ook zijn vrouw hem en blijft er weinig anders over dan de sport.

Het record van Per Olov Enquist (1970)
Je kent de schrijver vast van Het bezoek van de lijfarts. In 1970 schreef Enquist een atletiekroman. Een kogelslingeraar krijgt na reparatie zijn kogel van de smid terug met een lichter gewicht. De smid heeft onwetend wat loden balletjes in de kogel vervangen door tin. De atleet merkt dat hij niet alleen verder gooit maar ook veel beter kan draaien met zijn lichte kogel. Hij werpt voortaan met deze kogel. Dat is sportbedrog natuurlijk, maar de atleet meent zelf dat hij de sport vooruit brengt. Uiteraard volgt de blamage van de schorsing voor het leven.

Laagland van Joseph O'Neill (2008)
Een roman over een Nederlandse cricketspeler die in New York op stap gaat met een onbetrouwbare teamgenoot. Onderwijl dromend van een groot cricketstadion in Manhattan.

De kunst van het veldspel van Chad Harbach (2011)
Een roman over een korte stop die tijdens een ongelukkige worp bijna een teamgenoot doodt. Daarna veranderen alle levens van de hoofdpersonen ingrijpend. Deze roman gaat niet alleen over de schoonheid van het spel, maar ook over liefde en vriendschap. Zo raakt de rector van de universiteit verliefd op een van de spelers van het team. Een homoseksuele relatie en gevaarlijk spel.

Deze week nog te downloaden: Essay Sport in de Wereldliteratuur.