maandag 9 maart 2015

Had Mohammed een dwangstoornis?

IGcbHet is verstandig na het koken het aanrecht schoon te maken, maar als je dat per se 17 keer moet doen heb je een probleem. Roer je altijd 13 keer in je koffie om de suiker op te lossen. Mild probleem.
Maar als je acht uur per dag je huis schoonmaakt, omdat je bang bent ziek te worden. Dan ben je ziek.

Dwanghandelingen zijn irrationele handelingen die de angst moeten bezweren. Freud vergeleek de Joodse keuken met dwang. Je mag het bokje niet in de melk van zijn moeder koken zegt de bijbel. Als je dan in huis twee aparte keukens inricht voor zuivel en vlees en nooit meer buiten de deur iets wilt eten of drinken, dan is er sprake van dwang.

Kinderen hebben vaak dit soort nog onschuldige patronen. Hele tegels lopen bijvoorbeeld. Of alles moet in een bepaalde volgorde gebeuren voordat het kind kan slapen. Dat gaat over. Maar soms toch niet. De profeet Mohammed spuugde voordat hij ging slapen in zijn handen en wreef daarmee zijn lichaam in van kop tot teen. Dat deed hij drie keer achter elkaar en las ook drie keer altijd hetzelfde gebed. Need I say more? Godsdienst is een grote obsessieve compulsie.