zaterdag 27 december 2014

Het verschil maken

Twee Nederlandse basisartsen, een echtpaar, vertrekken naar Sierra Leone om te helpen bij de Ebolabestrijding. Maar dit keer is het helemaal anders ze gaan namelijk dit keer echt "het verschil maken". Begrijp me goed ik heb alle respect voor mensen die naar Sierra Leone gaan, maar je kunt ook te ver gaan.

Ik zie het helemaal voor me: koud uit het vliegtuig willen ze direct met de ziekenhuisdirectie spreken, want het moet echt allemaal anders. Ze hebben namelijk onlangs een publicatie gelezen waarin een arts zegt dat het roer radicaal om moet. De directeur zucht diep en vraagt zich af wat voor idioten zijn Nederlandse collega's nu weer op hem hebben afgestuurd. Hoe gaat dit aflopen?

Jacob van der Ende keert gedesillusioneerd terug, hij kreeg volgens eigen zeggen veel te weinig medewerking voor zijn plannen. Hij is eigenlijk alleen in de keuken van het ziekenhuis geweest. Hij besluit huisarts te worden in Blaricum. Zijn vrouw Caroline blijft in Afrika, ze namelijk is gevallen voor een grote zwarte gynaecoloog in Freetown.