donderdag 30 oktober 2014

Gescheiden Werelden?

Er zijn mensen die het rapport Gescheiden Werelden? van Mark Bovens (hi Mark) cs kunnen lezen en mensen die dat niet kunnen. Voor de laatste groep is het rapport te ingewikkeld. Mensen die het rapport van Bovens kunnen lezen trouwen met partners die het rapport ook kunnen lezen. Mensen voor wie dit rapport te moeilijk is trouwen met mensen die er ook geen snars van begrijpen. Ze leven beide liefst in hun eigen wereld.

Het zijn gescheiden werelden. De mensen die het rapport snappen hebben een groter netwerk dan mensen die het niet snappen. Zo zijn er in de woorden van Mark Bovens (hi Mark) wel mensen die het rapport begrijpen die mensen kennen die het niet kunnen begrijpen, maar mensen die er niks van snappen kennen geen mensen die het wel snappen, hoewel de logica in deze zin ontbreekt. Je zou toch zeggen dat wanneer de een de ander kent de ander ook de een kent. Maar zo leg dat niet! De lezer die het rapport snapt ziet al snel dat iemand beter zijn badkamer kan verbouwen dan een rapport lezen. Terwijl de laatste geen flauw idee heeft over welk rapport het gaat.

Maar er is ook iets wat de mensen die het rapport begrijpen weer niet begrijpen. Dat is de humor van de mensen die het rapport niet begrijpen. Badkamerhumor bijvoorbeeld. En er is een schrale troost: beide groepen kijken het liefst naar het Sinterklaasjournaal.