donderdag 10 juli 2014

De eerste penalty

Strafschoppen of penaltykicks zijn eigenlijk geen goede woorden voor de ronde waarin een onbesliste wedstrijd wordt afgemaakt. Zoals gisteren tegen Argentiniƫ. Hoezo straf? Hoezo penalty? Het is een vrije schop.

Wie nam in Nederland de eerste strafschop en met welk resultaat? Ik heb er het onlangs verschenen boekje Duel in de zestien: de penalty wetenschappelijk ontleed er naastgelegd.
Niemand minder dan Pim Mulier nam de eerste strafschop. De voorzitter van de bond. Hij deed dat op 8 november 1891 in Den Haag. De wedstrijd was tussen de Haagsche V.V. en uiteraard 'zijn' Haarlemse F.C. Het was hands (henz?) in het strafschopgebied en de scheids "stond een vrijen schop toe overeenkomstig het reglement art 10a." Mulier legde de bal op de stip.

De eerste vijf penaltykicks gaan allemaal mis. Eigenlijk gaan de meeste strafschoppen in ons land mis. De meeste gaan langs of over het doel. De Haarlemse doelman Tromp is de eerste Nederlandse doelman die een penalty stopt. En Mulier schoot ook meters langs de linkerpaal. Mulier was helemaal de aangewezen man niet om de penalty te nemen, maar hij was er ijdel genoeg voor natuurlijk om de eerste te nemen. Naar mannetje Pim Mulier. Ik heb nog wel mensen uit de atletiekwereld gesproken die hem nog hebben meegemaakt: "Het was een uitermate autoritaire man" vertelden ze me.

Hier zit hij op zijn troon en met de sjerp. Als aanvoerder van de Damiaatjes. Een trainingsgroep rond Mulier die maar twee jaar heeft bestaan eind 19e eeuw. De beste Nederlandse sporters trainden mee met Mulier in Haarlem. Bijvoorbeeld ook tweede van rechts Jaap Eden als jongen met zijn schaatsen op het hoogpolige vloerkleed. Ik ben de enige die deze foto in het echt heeft en ik ga hem binnenkort vernietigen.