vrijdag 20 juni 2014

Onlinecursus: Haal meer uit je neus

Word je ook ‘s ochtends wakker met de vraag ‘wat zal er vandaag weer voor heerlijks in mijn neus zitten?’ Of denk je daar niet aan? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, deze cursus is voor starters als gevorderden. Je steekt er altijd wat van op.

Eten uit je neus, daar moet je vooral alleen van genieten, net als de stoelgang. Haal niets uit je neus in gezelschap want dan geniet je niet van de vangst. En wie weet moet je het dan delen met aan ander. Niet doen dus. Laat ook nooit iemand anders uit je neus eten. Het is een lekkernij helemaal voor jou bedoeld!

Eten uit je oor is goor. Er zijn mensen die ook uit hun oor eten. Zoals er ook mensen zijn die naar de snackbar gaan. Ook de drogere oosterse versie: niet doen. Ook niet wokken, dat wordt nooit wat.

Het begin
Eten uit je neus mag gewoon met je vingers. Haal zeker geen theelepeltje erbij. Je beschadigt alleen maar je neus en de smaak van het lepeltje gaat overheersen. Begin met je ringvinger. Een droge ringvinger. De ringvinger zou eigenlijk de ‘neusvinger’ moeten heten, maar dat terzijde.
Draai de rechterringvinger met de wijzers van de klok mee door je neus, de linker tegen de klok in. Zet vooral geen druk op deze vinger. Een rustige beweging op de tastzin. Heb je de indruk dat het hapje wat dieper zit dan kun je wat meer druk zetten op je vinger.

Beet!
De neuspulk plakt. Het is de bedoeling dan de pulk eerder aan je vinger plakt dan aan je neus. Je moet de vangst dus ook rustig en met beleid binnenhalen. Dat lukt dus lang niet altijd. Dan moet je andere vingers inzetten het grof geschut de duim of het kleine ding de pink voor het subtiele werk. Zorg dat de nagel van je pink niet al te kort is. Je kunt met de nagel de buit vaak makkelijk binnenhalen. De duim is het instrument voor de neusvleugel. Ook daar kun je de nagel voor gebruiken, maar de huid is ook prima.
Ook de wijsvinger en de middelvinger kun je inzetten als de ringvinger te nat is geworden. De tastzin van de middelvinger is niet zo groot, dus de wijsvinger komt dan meer in aanmerking als laatste vingermogelijkheid. Om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen, kauw je de pulk met de voortanden. Het plakt dan ook zo lekker.

Ze willen niet bijten
Het lukt niet met de vingers? Geen nood, er is nog een laatste redmiddel: de luchtstoot. Weet je zeker dat er een lekker snotje bijvoorbeeld in het rechterneusgat zit. Sluit dan het linkerneusgat met de wijsvinger van de linkerhand. Geef dan een kleine luchtstoot door het rechterneusgat. Niet te hard want dan knalt het snotje hard door de kamer. Dan is de pulk niet meer voor consumptie geschikt. Een rustige korte stoot zorgt ervoor dat het snotje losschiet en met de vinger te pakken is.

Ik zou zeggen eet smakelijk: haal op die wekker, snot smaakt lekker!