maandag 27 juni 2011

La course des midinettes

Sportgeschiedenis, maar dan leuker dan Andere Tijden Sport!



In oktober 1903, lang voordat vrouwen op de Olympische Spelen aan atletiek mochten deelnemen (1928), was er in Parijs de eerste 'marche des midinettes'. De midinettes waren de bleekneusjes uit de ateliers die uren achter de naaimachine sleten en alleen tussen de middag (midi) op straat flaneerden rond de Opera. Juist voor deze meisjes werd een hardloopwedstrijd georganiseerd van maarliefst 12 kilometer. Vos om de nek en de hoedendoos in de hand. Ze werden begeleid en aangemoedigd door familieleden en vrienden. De eerste race ging dwars de stad, duizenden mensen kwamen kijken. Later liepen de meisjes ook cross country, maar toen in sportkleding.

Veel ongetrainde meisjes moesten natuurlijk al snel opgeven, maar er waren er zeker ook veel bij die hardlopend en wandelend uiteindelijk over de streep gingen. De race wordt ook wel de wedergeboorte van de Franse atletiek genoemd. Uiteraard is de race ook belachelijk gemaakt, zoals dat met alle vrouwensport in die tijd ging. De eerste marathon werd gewonnen door de 24-jarige Jeanne Cheminel in de tijd van 1 uur en 10 minuten.

Deze initiatieven kwamen vooral voort uit de gedachte dat het volk ernstig verzwakt was en leed onder een litanie van ziekten. Zo konden de Fransen de oorlog niet winnen. Het volk moest dus aan de sport.





Dit is de stilettorace van 1903:





Dat was leuk toch!