zondag 24 oktober 2010

Swastika in de sport

De swastika was voor de oorlog een veel gebruikt gelukssymbool in de sport. Niet alleen in Amerika, maar ook hier: zoals bij een handbalvereniging in Bovensmilde, een tennisclubje in Naarden, een roeivereniging in Groningen. Harry Perton meldt vandaag:

Maar dat er hier in de stad [Groningen] een voetbalvereniging was die Swastika heette, waarvan verreweg de meeste spelers joods waren en de secretaris in het hartje van de jodenbuurt woonde, dat is achteraf bijna te bizar om te geloven.
En toch bestond die club. Gerard Helsma, de voetbalhistoricus van deze stad, vertelde mij er van de week over.

De club heeft van 1922 tot 1924 bestaan en speelde op een veld achter café Keuning in Helpman. Het tenu bestond uit een geelzwart shirt en een zwarte broek. Op dat shirt hadden de spelers een swastika als embleem. Ze speelden in de tweede klasse van de onderbond en hun prestaties waren redelijk goed. Het eerste seizoen werden ze kampioen, zonder evenwel te promoveren. In hun tweede jaar werden ze tweede. Daarna ging hun cluppie op in De Raven, wat helemaal een joodse vereniging was. De secretaris van Swastika kreeg daar dezelfde functie.

Hier nog maar even diverse bewijzen van de swastika in de sport: